Aanpak

Hoe maken wij machines slim?

Smart Engineering in de praktijk

Electrical engineering en software engineering

Zoals je hebt kunnen lezen op de pagina ‘Smart Engineering is onze liefde voor machines de reden dat wij besturingen maken voor oude en nieuwe machines of complete productielijnen. In de gouden match van mechanica, elektronica en software, zorgen wij voor de electrical engineering en software engineering. Naar wens voeren we het hele project van A tot Z uit.

Projectmanagement en nazorg

Wil jij jouw machines sneller laten draaien of anders benutten, maar heb je geen tijd voor projectmanagement? Geen probleem. Wij nemen het projectmanagement van je over. Onze communicatie is helder en wij voelen ons verantwoordelijk om het project te laten slagen. Onze communicatielijnen zijn kort en er ontstaat geen verwarring over wie waarvoor verantwoordelijk is.

Wil jij slimme machines?

Ja, dat wil ik!

Ontwerpen en bouwen van machines

In nauwe samenwerking met de mechanical engineers brengen wij jouw machines (weer) tot leven. Zij ontwerpen en bouwen het mechanische deel, wij ontwerpen en bouwen het elektriciteitsnetwerk, de softwarematige aansturing en bouwen het bedieningspaneel. Het elektrisch schema maken we in E-plan en we programmeren in PLC software. Voor robotica, automatische controlesystemen, aandrijftechniek, servotechniek, veiligheidsbesturing, draadloze communicatie et cetera maken wij voornamelijk gebruik van Sigmatek.

Maatwerk en eigendom software

Elk project is maatwerk. De software ontwikkelen wij dus speciaal voor jouw machines. Het eigendom van de software gaat aan het einde van het project, wanneer de in bedrijfname heeft plaatsgevonden en het project is afgesloten, naar jou over. Mocht je in de toekomst nog meer aanpassingen willen, dan kun je onze software als basis gebruiken. Natuurlijk hopen we dat je die aanpassingen dan weer door KW besturingstechniek laat uitvoeren!

Wetgeving veiligheid

Het testen van de machines is een belangrijk onderdeel van het totale project. Indien mogelijk en gewenst vindt het testen plaats in onze eigen werkplaats. Maar vaak testen we op de locatie waar de machine staat. Onze testen voldoen minimaal aan de eisen die worden gesteld door wet- en regelgeving inzake machineveiligheid. Voordat we kunnen testen, sluiten we alles aan. We trekken kabels, zorgen voor goten en sluiten de door ons gebouwde schakelkast aan op het elektriciteitsnet. Dan gaan we testen.

Testfases

  • In fase 1 meten we of er overal spanning op de kabels zit en stellen we dit nauwkeurig af;
  • In fase 2 doen we metingen om de achterhalen of de randapparatuur functioneert als bedoeld;
  • In fase 3 gaan we de beweging van de servomotor tot in detail testen;
  • In fase 4 gaan we het totale proces handmatig nabootsen;
  • In fase 5 laten we de machine stapsgewijs in capaciteit oplopen tot 50%;
  • In fase 6 wordt de capaciteit van de machine stapsgewijs opgevoerd van 50% naar 100% in samenwerking met de operator, projectmanager of hoofd technische dienst;
  • In fase 7 gaan je medewerkers de machine enkele dagen zelf testen en staan wij stand-by;
  • In fase 8 wordt het project afgerond en wordt de machine officieel overgedragen.

Machinebouwers en smart engineering

Machinebouwers huren ons in om samen met de mechanical engineers een veilige en soepel functionerende machine te bouwen. We maken een elektrisch schema in E-plan en zorgen voor de elektrische onderdelen en kabels. We programmeren de software en bouwen het bedieningspaneel. Kleinere machines kunnen in onze werkplaats worden aangesloten en getest. Bij grotere machines gaan we naar de werkplaats van de machinebouwer. Het testen doen we in de werkplaats van de machinebouwer. Hierbij wordt het productieproces gesimuleerd.

Retrofit en smart engineering

Oude machines nieuw leven inblazen; dat doen we met Retrofit. Jouw oude machine heeft zichzelf bewezen en de body kan nog jaren mee. Maar de besturing voldoet niet meer aan de huidige richtlijnen voor machineveiligheid. Of je wil de machine voor iets ander inzetten of sneller maken. De machine wordt door (jouw) mechanical engineers aangepast en wij zorgen voor de bijpassende besturing en een overzichtelijk bedieningspaneel. We testen je retrofit machine bij jou op locatie.

Procesautomatisering en smart engineering

Wat we voor één machine kunnen, kunnen we natuurlijk ook voor geautomatiseerde productielijnen. Alle machines in de productielijn krijgen de juiste aansturing waardoor het totale proces soepel en efficiënt verloopt. In nauwe samenwerking met de mechanical engineers, maken wij jouw machines slim. Zo slim zelfs dat ze je waardevolle informatie over productietijden, aantallen of storingen kunnen geven, maar je ook laten weten wanneer het tijd is voor (preventief) onderhoud.

Wil jij slimme machines?
Ja, dat wil ik!